Suomussalmen Malahvia eli Kevättijärvien erämaa
Uhanalainen valtion omistama pienoiserämaa itärajalla

Luonto-Liitto/metsä > aarniometsät > hakkuuraportit > Malahvia > tiedotteet ja taustamateriaalit > Ympäristöuutiset Malahviasta 1999

 

Mitä mieltä olet siitä, että etelästä suojelijat ovat tulleet tänne Kainuuseen?

-Hyvä että tutkitaan ja saadaan etelästä tukea, eivät paikalliset olisi voineet mitään. Metsähallitus olisi hakannut, Pauli Heikkinen Suomussalmelta sanoo.


YMPÄRISTÖUUTISET 17.10.1999:

MALAHVIAN METSÄALUE KIISTAN KOHTEENA

Kainuun metsistä on tällä hetkellä suojeltu nelisen prosenttiia, mikä on selvästi enemmän kuin Etelä-Suomessa. Luonnonsuojelujärjestöjen mukaan luonnoltaan arvokkaista metsistä on Kainuussa edelleen 1/3 suojelun ulkopuolella, ja laajoilla alueilla ei ole metsiensuojelukohteita ollenkaan. Metsähallitus taas katsoo, että laajempaa lisäsuojelua ei tarvita ja että asiat hoituvat alue-ekologisen suunnittelun avulla.

Alkavatko metsäsodat Kainuussa uudestaan? Yksi kohde sotatantereeksi on Malahvian upea metsäalue Suomussalmella.

-Oho, täällä on vanhojen metsien laji: koralliorakas.... Jos joulupukki olisi kotoisin Kainuusta, niin hänen asuinpaikkansa voisi sijaita Malahviassa Suomussalmella. Tämän vajaan 3 000 hehtaarin alueen peikkomaisissa metsissä ja soilla viihtyvät myös monet uhanalaiset lajit.

-Tässä on esimerkiksi lahopuuta ja hiiltynyttä puuainesta, Suomessa on yli 600 lajia, jotka ovat riippuvaisia palaneesta puusta, ja se on aika paljon, tutkija Olli Turunen Kainuun ympäristökeskuksesta toteaa.

Malahvian alue on osin jo joutunut hakkuiden alle. Ja koska Malahvia ei talouspoliittisista syistä päässyt mukaan vanhojen metsien suojeluohjelmaan, toimenpiteet jatkuvat.

-Malahvian osalta on poliittinen päätös, joka lähtee siitä, että 10 vuotta voidaan sitä käsitellä, ja mahdollisia suojelupäätöksiä harkitaan sitten erikseen, metsänhoito- ja ympäristöpäällikkö Arto Tolonen Metsähallituksesta Kajaanista kertoo.

-Mulle alue on henkisesti tärkeä, asun siinä likellä, liikun siellä - sillä on tunnearvoa, Pauli Heikkinen Suomussalmelta kuvailee.

Tälläkin hetkellä hakkuita on käynnissä aivan Malahvian salon laidoilla.

-Kyllä pitäs säästää hakkuilta, 60-luvulta lähtien on hakattu ja aurattu, on välillä mukava liikkua luonnonmukaisellakin alueella.

Viime kesänä myrsky kaatoi Malahviassa metsää, joka on aiheuttanut uuden kiistan. Luonto-Liitto on ilmoittanut, että se aikoo suoralla toiminnalla estää kaatuneitten runkojen korjaamisen pois alueelta. Aikooko Metsähallitus korjata kaatuneet puut Malahviasta?

-Kyllä, tavoitteena on toimia siten, että ei ole ristiriitaa hoito- ja käyttösuunnitelman kanssa, Arto Tolonen Metsähallituksesta vastaa.

-Jos ajatellaan luonnonsuojelutavoitteita niin puuston jättäminen metsään on paikallaan sikäli, että se nopeuttaaa luonnontilaistamista, tulee lisää lahopuuta, tutkimusjohtaja Raimo Heikkilä Kainuun ympäristökeskuksesta toteaa.

Ympäristöväki on voimakkaasti arvostellut metsähallitusta siitä, että se alue-ekologisen suunnittelun mukaisesti on vähentämässä ja pirstomassa viimeisiä suojelemattomia arvometsiä Kainuussa.

-Meidän tutkimukset osoittavat, että metsien pirstominen 10 hehtaarin laikuiksi lyhyellä aikavälillä alentaa monimuotoisuutta: linnut, sienet, hyönteiset vähenevät muutaman vuoden jälkeen.

On odotettavissa, että metsäsodat Kainuussa eivät ole vielä ohi. Malahvia Suomussalmella, Jämäsvaara Kuhmossa ja Kukkuri Hyrinsalmella ovat todennäköisimpiä kiistakohteita, mikäli metsähallitus ei luovu hakkuusuunnitelmistaan.

Mitä mieltä olet siitä, että etelästä suojelijat ovat tulleet tänne Kainuuseen?

-Hyvä että tutkitaan ja saadaan etelästä tukea, eivät paikalliset olisi voineet mitään. Metsähallitus olisi hakannut, Pauli Heikkinen Suomussalmelta sanoo.

RIKU CAJANDER

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle